wtorek, 14 lutego 2012

Wino z owoców pigwy.

Składniki:
- 3 kg dojrzałych owoców z pigwy,
- 2 kg cukru,
- 5 litrów wody
- drożdże winne
 

Owoce umyć, osączyć, pokroić na małe kawałki. Zalać wrzącą wodą tak aby owoce były przykryte. Gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia. Po ostudzeniu przecedzić przez gęste sito i osączyć. Wytłoki ponownie zalać wrzątkiem i po kilku godzinach wycisnąć. Płyn dodać do wcześniej otrzymanego moszczu razem z cukrem,  i przygotowanym wcześniej zaczynem drożdżowym. Jeśli nastawu jest mniej niż 5 litrów, należy uzupełnić go przegotowaną wodą. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 4 tygodnie. Ściągnąć wino znad osadu i odstawić na ok jeszcze 2 tygodnie. Po tym czasie ściągamy wino jeszcze raz.Wino nadaje się do picia po ok 3 miesiącach.



1 komentarz:

  1. Casino - Dr.MCD
    Check Out 경주 출장안마 Casino. We have the hottest casino 경산 출장샵 games available. The best 평택 출장샵 casino 논산 출장샵 games. 김포 출장마사지 Enjoy the slots and table games. Live dealer games. Play Slots. Casino

    OdpowiedzUsuń